Coordinat per INNOVI, el Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV), el centre tecnològic Eurecat, OIMO bioplàstics i la Fundació Institut Català del Suro (ICSURO), el projecte SUR3D permetrà desenvolupar un material biodegradable, format per una biobase i pols de taps de suro reciclats per a impressió 3D. D'aquesta manera es pretén realitzar el reciclatge dels taps de suro en el marc d'estratègies d'economia circular i generar un nou material per a potenciar la substitució de productes plàstics d'origen fòssil en favor de bioplàstics d'origen renovable en la indústria.
Es tracta d'un projecte aprovat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) així com de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Amb un pressupost de 173.458 euros, està subvencionat pel Ministeri en 125.266 euros, i es durà a terme fins a abril de 2023.
El principal objectiu d'aquest treball col·laboratiu és usar taps de suro per a obtenir un nou compost amb un polímer biodegradable apte per a la fabricació additiva amb tecnologies d'extrusió. D'aquesta manera es pretén promoure el reciclatge dels taps de suro en el marc d'estratègies d'economia circular. Amb la generació d'aquest nou material es busca, també, potenciar la substitució de productes plàstics d'origen fòssil en favor de bioplàstics d'origen renovable.
El projecte SUR3D obre la possibilitat d'introduir taps de suro utilitzats en el mercat com un material nou amb valor afegit. Per tant, el projecte contribuirà a reduir la pròpia petjada de carboni del sector surer i vitivinícola, ja que s'ha identificat un residu i es treballa perquè es converteix en un nou producte. El projecte consistirà a caracteritzar i preparar tant els taps de suro utilitzats com la matriu polimèrica biodegradable perquè tots dos siguin aptes en la fabricació dels nous materials.
Durant el treball es faran proves d’imprimibilitat amb els nous materials resultants. El projecte pretén establir les bases per al desenvolupament futur de determinades aplicacions, així com la construcció de prototips i demostradors d'eines, objectes, estructures o altres elements per al sector vitivinícola i altres sectors d'alt valor afegit.
SUR3D, a més, vol demostrar com les tecnologies digitals poden potenciar l'economia circular alineant la indústria amb les polítiques europees actuals (Twin transition). Entre elles, la fabricació additiva (AM) apareix com una de les tecnologies més prometedores. A partir de models 3D, AM pot produir peces personalitzades complexes agregant material "capa per capa".
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris